Deväť Slovákov ocenili titulom Spravodlivý medzi národmi

28.01.2008 Prešov

Bratislava 27. januára (TASR) - Deviatich Slovákov dnes ocenili in memoriam titulom Spravodlivý medzi národmi za záchranu životov židovským spoluobčanov počas druhej svetovej vojny, v bratislavskom Primaciálnom paláci.
Na slávnosti boli prítomní prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady SR Pavol Paška a premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, minister spravodlivosti Štefan Harabin, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, predstavitelia židovskej komunity na Slovensku, gréckokatolícky prešovský eparcha biskup Ján Babjak, zástupcovia diplomatického zboru na Slovensku a ďalší hostia.
Významné ocenenie Štátu Izrael a inštitúcie Jad Vašem dostali in memoriam:

Imrich Adam zo Sabinova - zachránil rodinu Grossmannovcov, ktorej poskytol úkryt vo svojom dome od konca augusta 1944 do januára 1945.

gréckokatolícky blahoslavený biskup Pavel Peter Gojdič z Prešova - otvorene protestoval proti deportáciám, žiadal Vatikán o intervenciu u prezidenta Jozefa Tisa, a pokrstením zachránil životy stovkám židovských spoluobčanov

Jozef a Magdaléna Krivosudskí z Veľkého Bábu - zachránil rodinu Loewenbeinovcom a Friedmanovcom, keď ich ukrývali vo svojom dome od októbra 1944 až do začiatku apríla 1945.

Gregor Poľko z Lietavskej Lúčky - zachránil rodiny Weilovcom a Bergsmannovcom. Vo svojom dome ukryl rodinu Bergsmannovcov a rodine Weilovcov našiel úkryt v ďalšej rodiny v dedine. Neskôr postavil pre Bergsmannovcov bunker v lese.

Ondrej a Elena Rapčanovci z Ortáša-Utekáča - zachránili rodinu Lipschutzovcov, ukrýval ich vo svojom dome.

Viktor a Ema Ruttkayovci zo Žiliny - zachránili rodiny Pickovcov a Weilovcov. Pre Gejzu Picka vybavil pracovné povolenie, ukrýval časť rodiny Pickovcov vo svojom dome a v dedine Čepčín zabezpečil úkryt pre rodinu Weilovcov.
Z rúk izraelského veľvyslanca na Slovensku Zeeva Bokera prevzali medailu a certifikát príbuzní ocenených, okrem príbuzných Rapčanovcov, ktorí neprišli zo zdravotných dôvodov.
Za hrdinstvo, odvahu a nezištnosť ocenených Slovákov pri záchrane životov židovských spoluobčanov poďakovali prezident Gašparovič, predseda parlamentu Paška, premiér Fico, veľvyslanec Izraela Bokera i predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavel Traubner i ďalší rečníci.
\"Verím, že Európa a celý svet sa poučil, a zvrátená fašistická ideológia sa už nikdy nedostane k moci, povedal prezident Gašparovič. Premiér Fico vyzdvihol fakt, že ocenení pomáhali s nasadením vlastného života. \"Osobitne ma zaujal príbeh blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorý zachránil život desiatkam slovenských židov. Popri Gojdičových skutkoch ostatné azda vyzerajú priveľmi obyčajne, ale nie sú o nič menšie, \" uviedol premiér Fico. Pripomenul, že mnohí židia bojovali v Slovenskom národnom povstaní proti fašizmu.
V mene biskupa Gojdiča prebral ocenenie jeho prasynovec Ivan Gojdič, a rodina Gojdičovcov sa medailu a certifikát rozhodla odovzdať gréckokatolíckemu biskupskému múzeu v Prešove.
Biskup Gojdič nie nadarmo nosí meno biskup zlatého srdca, čo dokázal tým, že zachránil mnoho židovských spoluobčanov od istej smrti, povedal dnes pre TASR gréckokatolícky biskup Babjak. \"Pre našu cirkev je to veľká satisfakcia, pretože táto cirkev bola počas totality prenasledovaná, \" dodal.
Báli sa, že by ich Nemci mohli odhaliť, bol to každodenný stres, ale kresťanská láska zvíťazila nad všetkým strachom, povedala Jozefa Žembová, vnučka Imricha Adama zo Sabinova, ktorý zachránil židovskú rodinu Grossmanovcov z Košíc.
Mená ocenených Slovákov budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad Vašem. Do dnešného dňa dostalo titul Spravodlivý medzi národmi 465 občanov Slovenskej republiky.
Pamätník Jad Vašem založili v roku 1953 a vtedy ho izraelský parlament poveril dokumentovaním a zachovaním histórie o holokauste.
Návrh na uznanie občana SR ako Spravodlivého medzi národmi môže podať ten, kto má informáciu o nezištnej pomoci pri záchrane židovských spoluobčanov počas holokaustu. Návrh treba adresovať na Jad Vašem, ktorá zhromažďuje svedectvá a historicky zdokumentuje udalosť. Svedectvo vydáva zachránená osoba.
 

Vyberte región